Banda Simfònica Municipal de València

L’any 1901 el regidor de l’Ajuntament de València, periodista i crític d’art, Vicente Ávalos Ruiz, va proposar a la màxima autoritat musical de l’època, Salvador Giner, la creació de la Banda Municipal sota la direcció de Santiago Lope, que va dirigir el primer concert el dia 8 de desembre de 1903.

Amb el mestre Lope al capdavant, l’agrupació valenciana aconseguix innumerables èxits, entre estos, tres primers premis en el Certamen Internacional de Bilbao, celebrat el 1905.

Han sigut directors titulars de la Banda Municipal els mestres: Lope, Vega, Ayllón, Seguí, Palanca, Ferriz, Garcés, Ribelles, Sánchez Torrella, Bonete Piqueras, Rafael Sanz-Espert, Miquel Rodrigo i Tamarit i en l'actualitat Cristóbal Soler.

La Banda Municipal fa anualment nombroses actuacions, entre els quals cal destacar els concerts realitzats per cicles al Palau de la Música, els realitzats al mes de juny als jardins del Palau, així com als barris perifèrics, pobles de la Comunitat Valenciana i diverses ciutats europees, i també participa en els actes protocol·laris de l’ Excm. Ajuntament de València.

L’any 2002 l’Ajuntament de València va acordar concedir-li la Medalla d’Or de la Ciutat amb motiu del centenari de la fundació.

Al 2003, a proposta de la ministra d’Educació, Cultura i Esports i amb la deliberació prèvia del Consell de Ministres, es va concedir a la Banda Municipal de València la Corbata de l’Orde Civil d’Alfons X el Savi.

Al 2005 va realitzar una gira pel Japó, amb enorme èxit, va participar en el 2005 Japan Band Clinic, i tot això va contribuir a augmentar-ne el prestigi internacional.

Està en possessió de la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts, la més alta condecoració concedida per l’Estat espanyol i l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural.


Cristóbal Soler

Considerat com un dels directors més importants de la seua generació, ha desenvolupat una trajectòria en constant ascens, formada per un ampli repertori, tant en el camp simfònic com en el gènere líric. La crítica ha sigut unànime en destacar el seu carisma i profunditat interpretativa, a més d'una precisa i consolidada tècnica de direcció. Estudiant el gran repertori centreeuropeu dels S. XIX i XX, de la mà de grans directors com Nikolaus Harnoncourt, Wolfgang Sawallisch, George Prêtre, Vladimir Fedoseyev o Mariss Jansons.

Durant les seues sis temporades com a director titular del Teatre de La Zarzuela de Madrid, ha dirigit noves produccions com El Gato Montés; Los Diamantes de la Corona (nominació en els International Opera Awards 2015); l'estrena en època moderna de Galanteos a Venècia (nominació en els Premis Max, 2016).

En el camp operístic ha dirigit Don Giovanni, Le Nozze di Figaro, Cosí fan tutte, La Traviata, Rigoletto, L´elisir d´amore, Don Pascuale, La Sonambula, Carmen, Aida, Le Roi d'Ýs, Mireille, La Grande Duchesse de Gerolstein, Werther… En tots dos gèneres, ha col·laborat amb directors d'escena com Graham Vick, Pier Luigi Pizzi, José Carlos Plaza, Emilio Sagi o Paco Mir, i en teatres com Maestranza de Sevilla, Teatro Campoamor d'Oviedo, Teatro de Opera de Sâo Carles de Lisboa, Festival de la Corunya, Palau de les Arts de València, etc.

Nascut a Alcàsser (València), inicia els seus estudis de direcció d'orquestra i de banda simfònica amb el seu mestre i mentor, José Mª Cervera Collado. Director artístic musical i fundador de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (1995-2010), que va aconseguir el primer Premi del Concurs Internacional de Joves Orquestres Simfòniques, celebrat a Viena en 1998.

Convidat per les principals orquestres i bandes simfòniques espanyoles: Orquestra i Cor d'RTVE, OBC Nacional de Catalunya, Orquestra de València, Banda simfònica municipal de Madrid, de Barcelona, Mallorca, Orquestra Sinfónica de Galicia, Orquesta de la Comunidad de Madrid, Orquesta Sinfónica de Bilbao, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Sinfónica de Castilla y León, Sinfónica de Navarra, Orquesta Ciudad de Granada, Extremadura, JONDE, etc.

Ha dirigit concerts amb l'Orquestra de Cambra de Lausanne (Victoria Hall, de Genève i Salle Metrópol, de Lausanne), a més de gires nacionals i internacionals, a Àustria (Sala Mozarteum a Salzburg; Àustria Center a Viena); França; Portugal (O. Simfònica Nacional, O. Metropolitana de Lisboa); USA, Polònia; R. Checa; Eslovènia; Romania; Cuba; Veneçuela (O. Municipal de Caracas); Mèxic, el Brasil o l'Argentina.

És president fundador d’AESDO, director artístic de la Setmana de Música Religiosa de Conca (2016-2020). En 2019 ha sigut nomenat director artístic i musical del Festival CullerArts i president del Concurs Internacional de Violí CullerArts, en 2020 director artístic del Concurs Internacional de Direcció d'Orquestra Lliria, City of Music.

En l'actualitat és el Director Artístic Musical de la Banda Simfònica Municipal de València i de la Jove Orquestra Simfònica de la Federació de SSMM de la Comunitat Valenciana.